/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Ungdomar på kulturresa till Muonio

Ungdomar som spelar instrument. Foto: Tornedalsrådet

Foto: Tornedalsrådet

Kring milleniumskiftet anordnades ett arrangemang som hette Ungdomstinget som var ett samarbete mellan tornedalska kommuner.

Ungdomstinget var ett gränsöverskridande samarbete mellan tre länder där svenska, finska och norska ungdomar kunde bekanta sig med varandra genom idrott, kultur och andra aktiviteter. Nu, efter en lång dvala och uppslitande pandemi så anordnades Ungdomstinget igen i Muonio, Finland av arrangörerna Tornedalsrådet och dess Leader- projekt, Kultur och traditioner som förenar tre länder i samverkan med medlemskommunernas ungdomsansvariga. - Det var en väldigt lyckad helg, alla var nöjda, säger Pia Suonvieri som är projektledare för Kultur och traditioner som förenar tre länder.

Olika kulturella inslag

Drygt 30 kulturella ungdomar från de tre länderna samlades under helgen. På programmet stod bland annat workshopar i cirkusens och teater under ledning av cirkusproffsen Matleena Laine och skådespelaren Anton Hennix Raukola. Under ledning av Rebecka Digervall och Tomas Bäcklund Tuneström från gruppen The Magnettes fick ungdomarna veta hur en låt blir till och om hela processen till en färdig produktion. Även konsthantverk, tornedalsk allmogemålning och livemusik fanns med på agendan.

Forma framtiden

På söndagen fick ungdomarna sammanfatta sina tankar, utmaningar, drömmar om hur man kan påverka framtiden på sin hemort i en särskild Framtidsforum, som ska sedan utmynna till en manifest till områdets beslutsfattare.

Besök Tornedalsrådets hemsida Tornedalens kommun – Förbättrade ramvillkor för gränsöverskridande sysselsättning – näringsliv – kultur och infrastruktur Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: