/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Utveckling av samarbete kring ledning av räddningsinsatser

Äldre brandman i hjälm framför en brandbil.

Foto: Räddningstjänsten Skåne Nordväst

Räddningssamverkan Nord är det nya namnet på ett redan etablerat samarbete mellan räddningstjänsterna i ett antal kommuner i Norrbotten och Västerbotten.

Pressmeddelande från Räddningssamverkan Nord

Ändringarna i lagen om skydd mot olyckor, som trädde ikraft fullt ut 1 januari 2022, ställer högre krav på räddningstjänsternas ledningsförmåga. Lagen säger bland annat att ”kommunen ska ha ett ledningssystem för räddningstjänsten, där en övergripande ledning ständigt ska upprätthållas”. Ledningssystemet ska ha förmåga att dygnet runt kunna leda många samtidiga, långvariga och komplexa insatser.

För att uppfylla dessa krav har ett antal kommuner i Norrbotten och Västerbotten valt att tillsammans utveckla det samarbete man haft de senaste åren. Syftet är att öka räddningstjänsternas gemensamma förmåga att klara omfattande, komplexa och samtidiga olyckor. 

De kommuner som ingår i Räddningssamverkan Nord är Kiruna, Gällivare, Pajala, Jokkmokk, Boden, Överkalix, Övertorneå, Luleå, Kalix, Haparanda, Skellefteå, Vindeln, Robertsfors och Umeå. Senare under 2022 avser även Piteå, Älvsbyn, Nordmaling, Vännäs och Bjurholm att ansluta. Varje räddningstjänst finns fortfarande kvar som egen organisation i sin kommun, men det operativa samarbetet på ledningsnivå blir utökat och en integrerad del av varje räddningstjänst.

Samarbete gällande ledning och resurser

Räddningssamverkan Nord är en operativ ledningsorganisation med gemensam räddningscentral i Luleå. Från räddningscentralen sker den övergripande ledningen av alla insatser av räddningstjänsternas vakthavande befäl i nära samarbete med SOS Alarm som sitter i samma lokaler. Räddningscentralen bemannas dygnet runt av personal från de ingående räddningstjänsterna.

Förutom den ökade ledningsförmågan innebär samarbetet även att räddningstjänsterna får bättre förutsättningar att hjälpa varandra med övriga resurser vid stora eller långvariga räddningsinsatser.

Senast uppdaterad: