/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Vaccineringen går framåt i Haparanda

Tre medelålders personer på rad varav två i sjukhuskläder.

Outi, Mika och Elisabeth uppmana alla att vaccinera sig. Foto: Haparanda stad

Vaccinationen i Haparanda går framåt och nya grupper släpps på för vaccinering hela tiden. Senast inledde man vaccinering för dem i fas fyra.

I vaccinationslokalen vid Haparanda Hälsocentral så är det full fart varje dag.

- Vi vaccinerar mellan 500 – 600 personer varje vecka, säger enhetschefen Mika Sorvisto.

- Det är tre sjuksköterskor som vaccinerar, men vi har också värdinnor som hjälper till med det praktiska. Totalt är ett tiotal personer inkopplade. De gör ett fenomenalt jobb, fortsätter han.

Enligt statistik från Region Norrbotten så hade cirka 110 000 vaccindoser administrerats i länet till och med vecka 18. Det innebär att drygt 40 % av länets befolkning över 18 år nu har fått minst en dos.

- I Haparanda har vi administrerat 3 925 vaccindoser (50,4 % av befolkningen). 972 personer (12,5 % av befolkningen) har fått båda doserna. Vi skulle säkert kunna öka takten något, men det är antalet doser avgör vaccinationstakten, säger Sorvisto.

Startat fas fyra

För ett tag sedan startade fas fyra. Den omfattar personer som är mellan 18 och 59 år och som tidigare inte erbjudits vaccin. Vaccineringen delas in i tioårsintervaller enligt Region Norrbottens prioriteringsordning Länk till annan webbplats. och de äldsta går först. Det betyder att det är åldersgruppen 50-59 år som får boka tid nu.

- Tid bokas enklast genom att logga in på 1177.se Länk till annan webbplats.. Den som inte har e-legitimation eller behöver hjälp med att boka kan ringa 010-452 63 03. Tillgången på vaccin styr antalet bokningsbara tider, säger Sorvistos kollega Outi Liakka.

- Det kan hända att den första lediga tiden finns först ett par veckor fram, fortsätter hon.

- Jag vill uppmana alla att vaccinera sig. Alla vaccin har mycket hög skyddseffekt och ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan vi återgå till någorlunda normala förhållanden där vi kan träffas igen, men framför allt så räddar vi liv, säger Sorvisto.

Samarbetar med kommunen

Haparanda stad kommer att stötta Region Norrbotten med personal under sommaren.

- Från och med vecka 25 ska några av kommunens skolsköterskor hjälpa till att vaccinera, säger Eisabeth Hjelm, verksamhetschef, hälso- och sjukvård vid Haparanda stad.

- Vi är otroligt tacksamma att kommunen kan hjälpa oss under sommaren. Det innebär att vår personal får en chans att ha semester och kunna vila, säger Liakka.

- Vaccinationerna är prioritet ett. Tack vare samarbetet med kommunen kan vi bibehålla en bra vaccinationstakt, avslutar Sorvisto.

Mer information om vaccinering

Frågor och svar på 1177.se om vaccinationerna mot covid-19. Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens samlade information om vaccinationer mot covid-19 Länk till annan webbplats..

På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om de olika vaccin Länk till annan webbplats. som används.

Senast uppdaterad: