/

KHF Hemstranden Kotiranta

Exteriör av byggnad.

Foto: Haparanda stad

Hemstranden Kotiranta är Haparandas nya vård- och omsorgsboende.

Kooperativa hyresrättsföreningen Hemstranden Kotiranta i Haparanda är ett nytt modernt vård- och omsorgsboende med 80 lägenheter i kvarteret Lunden, för de äldre i Haparanda som har ett kommunalt biståndsbeslut. Under början på februari 2023 kommer delar av äldreboendet Klippans enheter att flyttas till Hemstranden Kotiranta.

Vårt mål är att du ska kunna fortsätta att leva ditt liv som du är van vid och som du vill ha det. Vi värdesätter att ha en bra kontakt med anhöriga så att alla kan känna sig delaktiga och trygga med den vård och omsorg som ges.

Bostadsfakta

  • 80 lägenheter, varav möjlighet till parboende i 8 av lägenheterna.
  • Varje lägenhet är ca 35 kvm. Det finns förberett för personlyft i rummet, ett litet pentry med kylskåp och badrum med tvättutrustning.
  • Gemensamhetsytor finns i anslutning till lägenheterna.
  • Det finns även hörsal, bibliotek, bastu och motionsrum. Samt ett övernattningsrum för anhöriga.

Ytterligare information om bostäderna finns på Riksbyggens hemsida Länk till annan webbplats.

Kontakt

Verksamhetschef Anu Harri-Tyni

E-post: anu.harri-tyni@haparanda.se

Tel: 0922-26000

När flyttar vi till Hemstranden/ Kotiranta?

Svar: Vi börjar flytten från och med 1 februari 2023. Exakt datum får du när tiden närmar sig.

Vad blir min nya hyra?

Svar: 7.700 kr i månaden

Kommer alla att kunna bo på Hemstranden/Kotiranta oavsett inkomst?

Svar: Ja, du kan söka stöd till som bostadstillägg hos pensionsmyndigheten. Kontakta Pensionsmyndigheten via telefon 0771-776 776 eller via deras hemsida www.pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats.

Varför flyttar vi till Hemstranden/Kotiranta

Svar: Klippans lokaler byggdes 1982 för dåvarande Landstingets verksamheter. 1992 tog kommunen över lokalerna, i samband med äldrereformen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har underkänt Klippans lokaler på grund av att de inte uppfyller de krav som finns idag gällande boende för äldre. Flera boenderum saknar tillgång till egen toalett/dusch och det har även varit en del problem med själva fastigheten.

Varifrån kommer maten till Hemstranden/ Kotiranta?

Svar: Från storköket på Klippan, samma kök som levererar maten till Klippans äldreboende.

Vem hjälper mig med flytten?

Svar: Om inte dina anhöriga har möjlighet att hjälpa dig kommer verksamheten med den personal som du känner att hjälpa dig med flytten.

Flyttar alla enheter från Klippan?

Svar: Nej, vi kommer att fortsatt ha kvar kortidsenheten samt 24 särskilda boendeplatser, nuvarande Rosen- och Ängsgården på Klippanområdet.

Vad händer om jag inte vill flytta till Hemstranden/ Kotiranta?

Svar: Det är inte ett alternativ att bli boende på klippans äldreboende, verksamheten stängs. Kooperativa hyresrättsföreningen Hemstranden/ Kotiranta är en del av Haparanda stads bestånd av särskilt boende utöver Lunden och de boendeplatser som blir kvar på Klippanområdet. Har man fått beslut och bistånd i form av särskilt boendeplats är man automatiskt först i tur med att bli erbjuden plats där det blivit en ledig lägenhet. När du blivit beviljad bistånd om boende ska du bli erbjuden särskilt boendeplats inom tre månader från beslut. Detta innebär att du inte kommer att kunna välja enhet själv. Du får en lägenhet på det boende som har en ledig plats för dig.

Senast uppdaterad: