/

Du är här:

Publicerad: |

Typ av artikel: Nyhet

Haparanda inför pendlingsbidrag för studenter

Ung man i sitter med en laptop i knät på ett tåg eller buss.

Foto: Pexels.com

Nu erbjuds studerande som bor och är folkbokförda i Haparanda kommun och studerar vid universitet, högskola eller yrkeshögskola, folkhögskola och komvux 100 procent subventionerade resor till och från studieorten.

Haparanda ligger på pendlingsavstånd till inte mindre än tre universitet och högskolor i Sverige och Finland. I närområdet finns även ett antal folkhögskolor och yrkeshögskolor. Detta faktum vill kommunen att fler ska utnyttja. Budskapet är enkelt: Om du bor kvar i Haparanda när du studerar vidare, så bjuder kommunen dig på kostnaderna för din pendling.

- En av våra huvuduppgifter måste vara att underlätta för våra medborgare att växa och utvecklas, därför är pendlingsbidraget en given satsning, säger Sven Tornberg, kommunalråd i Haparanda.

Visa på fördelarna med att bo kvar

Pendlingsbidraget går att söka av alla de som minst bedriver hel- eller deltidsstudier (minst 50 procent) vid ett universitet, högskola, folkhögskola, yrkeshögskola och kommunal vuxenutbildning (komvux) och är folkbokförd i Haparanda kommun.

- Vi hoppas att fler, genom pendlingsbidraget, upptäcker hur enkelt det är att pendla, samtidigt som de kan vidareutbilda sig, säger Tornberg.

- Vår förhoppning är att visa på fördelarna med att bo kvar i Haparanda under studietiden. I slutändan hoppas vi att flertalet också stannar kvar i kommunen när de studerat färdigt. Haparanda har mycket att erbjuda, avslutar han.

Mer information om pendlingsbidraget och hur man ansöker.

Senast uppdaterad: